0
Je hebt 0 artikelen in je winkelwagen

De goede doelen

De goede doelen

Quiet Community Tilburg

Quiet is een organisatie die in Tilburg een actieve rol speelt in het verzachten van de gevolgen van armoede. Bijna tien procent van de huishoudens in Tilburg heeft een inkomen onder de lage inkomensgrens en ongeveer twintig procent heeft betalingsproblemen. Quiet ziet de armoede en schuldenproblematiek zich verdiepen en verbreden. Bij de Quiet zitten huishouden aangesloten en wij noemen ze ‘members’.

Uit gesprekken met members blijkt dat als het gaat om gezondheidskosten dat de kosten van brillen en gehoortoestellen redenen zijn om zorg te mijden. In de meeste gevallen is er geen aanvullende – of de goedkoopste aanvullende verzekering afgesloten die deze kosten niet dekken.

 

Ook bijzonder bijstand vergoedt geen medisch kosten. In de basisverzekering van de zorgverzekeraars is voor gehoortoestellen wel een standaard vergoeding van 75% van de totale kosten. 25% voor eigen rekening. Voor hoortoestellen loopt dat afhankelijk van apparaat op tot 300 á 400 euro eigen bijdrage. Dit is niet te betalen voor onze members, als je als alleenstaande (ouder) maar met €1.213,06 per maand rond dient te komen of als koppel met €1.642,54.

De drempel om naar een opticien of audicien te gaan is groot. Niet alleen voor de metingen, maar voor de uitslag en daarmee de druk om een bril of gehoortoestel aan te schaffen. Members ervaren (commerciële) druk om te kopen en kunnen moeilijk ‘nee’ zeggen. Gevolg: te hoge onkosten die ze niet kunnen dragen. Of dus nog een stap eerder; ze mijden de zorgvraag. Hoe ziet onze samenwerking eruit?

Bij Quiet Tilburg wordt door een opticien/audicien een gratis oogmeting en gehoortest afgenomen op een laagdrempelige manier. Daarna komt er een voorstel of advies wat er nodig is om weer volwaardig mee te kunnen doen. En natuurlijk wordt de aanschaf van bril of hoortoestel dan volledig vergoed door de donatie van de Lions Club Tilburg “Regte Heide” Zo dragen we samen bij aan gezondere en vitale burgers van de gemeente Tilburg, die zich gezien en gehoord voelen en door deze mooie actie een stap hebben gezet richting volwaardig meedoen in de maatschappij.

Stichting Kind & Oor

Voor een betere toekomst voor de kinderen in Nepal is een goed gehoor noodzakelijk. Want op school leer je hoe jij je toekomst zelf kunt verbeteren. En dat lukt niet als je niet kunt meekomen in de klas doordat je niet hoort wat de leerkracht zegt.

In Nepal is er geen vangnet om deze kinderen te vinden en te behandelen, zoals in Nederland; medische zorg op het platteland in Nepal is er nauwelijks of erg duur, waardoor dit voor velen niet toegankelijk is.

Dit maakt dat veel kinderen in Nepal door hun gehoorproblemen de school niet goed kunnen volgen. En dat betekent weer dat de toekomst van hen somber is. Niet (goed) kunnen horen én geen onderwijs kunnen volgen geeft een onzekere toekomst en leidt tot een eenzaam en geïsoleerd leven in armoede.

Een wereld waarin iedereen toegang heeft tot goede oorzorg, dat is wat wij als stichting Kind en Oor graag zouden zien. Een wereld waarin iedereen gelijke kansen krijgt, ongeacht geboorteland of culturele achtergrond. Zaken als geld dienen dan alleen nog als middel om iets groters te bereiken en verenigen juist mensen in plaats van ze te scheiden. Maar zover is het nog niet. Daarom zijn wij in 2016 begonnen met kleine projecten, die al voor een flinke impact zorgen. Door het opzetten van structureel goede oorzorg aan kinderen voor en door de mensen uit Nepal. Onze focus ligt hierbij op overdracht van kennis en ondersteuning met de vaak dure instrumenten die hiervoor nodig. Voor ons project in Bhiratnagar, in het oosten van Nepal, wordt een KNO steunpunt opgezet en ingericht als volwaardige KNO afdeling door de aanschaf van medische apparatuur zoals operatiesets en microscopen.